Fokhagymás párolt marhahús

A fokhagyma forró olajban megpirítva elveszti jelleg-zetesen erős illatát, viszont kiváló, fűszeres ízt ad a húsnak ahogy átjárja azt.

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg marhahús (lábszár vagy lapocka)
4 evőkanál földimogyoró vagy kukoricaolaj
22 dkg tisztított fokhagyma
3 evőkanál shaoxing-i bor (közepesen száraz sherry-vel helyettesíthető)
fél teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 evőkanál sűrű szójaszósz
1 evőkanál híg szójaszósz
6 dl alaplé (leveskockát is használhatunk)
1 teáskanál kukoricakeményítő 1 evőkanál vízben feloldva
8 db újhagyma (idényen kívül póréhagymával helyettesíthető) fehérje vékony szálakra vágva

1. Vágjuk fel a marhahúst körülbelül 4 cm-es kockákra.

2. Erős tűzön hevítsük a wok-ot füstölésig. Öntsük bele az olajat és futtassuk körbe. Tegyük bele a fokhagymát és a marhahúst, keverjük alaposan át, majd kevergetve süssük 2-3 percig. A wok oldala mentén öntsük bele a bort, közben folyamatosan kevergessük. Vegyük le a tűzről.

3. A wok tartalmát öntsük át egy nagy és nehéz serpenyőbe vagy egy tűzálló edénybe. A levét se hagyjuk benne. Ízesítsük a sóval, cukorral és szójaszószokkal, majd öntsük bele az alaplevet. Forraljuk fel, majd közepes lángon lefedve főzzük 90-100 percig, vagy amíg a hús meg nem puhul és a mártásban szét nem főtt a fokhagyma java. Időnként ellenőrizzük, és ha szükséges, adjunk hozzá vizet.
Néhányszor alaposan keverjük is meg, nehogy a marhahús leragadjon az aljára. Amikor kész, több mint 3 dl mártást kell kapnunk.

4. Forraljuk fel, öntsük hozzá a jól felkevert, simára eldolgozott kukoricakeményítőt, s folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be a mártást. Gyorsan kell dolgoznunk vele, mert a keményítő könnyen csomósodhat, illetve leéghet. Tegyük hozzá az újhagymát, fedjük le és néhány másodpercig még főzzük. Szedjük át egy előmelegített tálra és melegen tálaljuk.