Marhahús szecsuani módra
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg marhahús
4 evőkanál földimogyoró vagy kukoricaolaj
2-3 gerezd fokhagyma vékony szálakra vágva
3-4 db újhagyma (idényen kívül póréhagymával helyettesíthető) fehérje vékony szálakra vágva
2 zöldpaprika kockákra vágva
2 csilipaprika kicsumázva, karikára vágva
1 kisebb bambuszrügy vékonyra szeletelve
2 sárgarépa ék alakú darabokra vágva
1 teáskanál csiliszósz
3 evőkanál shaoxing-i bor (közepesen száraz sherry-vel helyettesíthető)
1 evőkanál sűrű szójaszósz
1 evőkanál híg szójaszósz
fél teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 teáskanál kukoricakeményítő 1 evőkanál vízben feloldva
1. A marhahúst vágjuk ujjnyi hosszú csíkokra.
2. Erős tűzön hevítsük a wok-ot füstölésig. Öntsük bele az olajat és futtassuk körbe. Tegyük bele a marhahúst, a hagymát és a zöldpaprikát és süssük készre. Szedjük ki az olajból, s tegyük félre.
3. Egy másik edénybe tegyük bele a fokhagymát, csilipaprikát, sárgarépát és a bambuszrügyet, öntsünk alá pici vizet és pároljuk meg (nem kell teljesen puhára főzni, akkor jó, mikor még ropogós a zöldség).
4. Öntsük hozzá a marhahúst. Keverjük hozzá a csiliszószt, a kétféle szójaszószt, cukrot, sót, és a bort. Forraljuk fel, öntsük hozzá a keményítőt és sűrítsük be.
Melegen tálaljuk.