Cukros csülök

Ez a fogás a kelet-kínai szakácsok egyik specialitása. A hús olyan omlósra fő, hogy elég a pálcikával hozzáérni, hogy a csontról leváljon.

CukroscsulokHozzávalók:
1 mellső sertéscsülök (kb. 1,5 kg)
4 vastagabb szelet hámozott, friss gyömbér
2-3 szál újhagyma félbe vágva
6 evőkanál sűrű szójamártás
3 evőkanál shaoxing-i bor
2,5 dkg kristálycukor

Szőrtelenítsük a csülök bőrét. Oldalt, ahol a hús a legpuhább, vágjuk be a csontig, majd a csont mentén hosszában vágjuk végig. Így a formáját is megőrzi, s főzés közben jobban átjárja a mártás.
Tegyük egy nagy serpenyőbe vagy tűzálló edénybe és öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. Forraljuk fel, majd fedő nélkül főzzük nagy lángon 4-5 percig, hogy a hab feljöjjön a víz felszínére. Öntsük le a vizet, és ha szükséges, öblítsük le a bőrröl a habot. 
Tegyük vissza a csülköt a serpenyőbe. Ha lehet tegyük egy vékony rácsos (bambusz) alátétre, hogy a bőr ne ragadjon le az edény aljára. Tegyük mellé a gyömbért, újhagymát, szójamártást, bort és cukrot. Öntsük fel 1 liter vizzel. Forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot és szorosan lefedve főzzük 1 órát, közben időnként lazítsuk fel a bőrt az edény aljáról. Fordítsuk meg a csülköt. Ha kell, pótoljuk utána a vizet (kb. a csülök harmadáig kell érnie). Tegyük vissza a fedőt és főzzük még újabb 1,5 órát. Közben kétszer-háromszor mozgassuk meg a csülköt, hogy a bőr ne ragadjon le az edény aljára. Vegyük le a fedőt és nagyobb lángon forraljuk néhány percig. Közben folyamatosan locsolgassuk a csülökre a mártást egy nagy kanállal. Addig folytassuk, amíg a mártás sűrű és fényes nem lesz. 

Tegyük át a csülköt egy előmelegített tálra. Dobjuk ki a gyömbért és az újhagymát és öntsük rá a mártást.