Spárga rákhússal
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg tisztított és hámozott zöld spárga
5 evőkanál olaj
4 vékony szelet hámozott friss gyömbérgumó
1 evőkanál shaoxing-i bor, sherryvel helyettesíthető
½ teáskanál erőleves
1-2 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 szelet vékony szálakra vágott friss gyömbérgumó
2-3 újhagyma fehér része vékony karikákra vágva
20 dkg főtt rákhús
A mártáshoz:
1/4 teáskanál kukoricakeményítő
5 evőkanál erőleves
2 evőkanál kagylómártás
só ízlés szerint
A spárgát vágjuk apró, 3-4 centis darabokra. A mártás hozzávalóit keverjük össze.
Erős tűzön hevítsük a wokot (vagy serpenyőt) füstölésig, majd futtassuk körbe 3 kanál olajjal. Tegyük bele a gyömbért, majd néhány másodperc múlva a spárgát, folyamatosan kevergetve. Ha átforrósodott, adjuk, hozzá a bor felét.
Vegyük lejjebb a lángot, s adjuk hozzá a sót és az erőlevest. Forraljuk fel, s főzzük, amíg puha, de még ropogós nem lesz.
Egy másik edényt hevítsünk fel, s öntsük bele a maradék olajat. Tegyük bele a fokhagymát, gyömbért és újhagymát. Ha kiadják az ízüket (erőteljes lesz az illata), keverjük hozzá a rákhúst. Ha forró, adjuk hozzá a bort, majd a jól felkevert mártást, s kevergessük, míg be nem sűrűsödik. Szedjük a spárgára, és melegen tálaljuk.