Lótuszlevél cipócskák
Hozzávalók :
1/2 teáskanál szárított élesztő
1 teáskanál cukor
1, 75 dl langyos víz
27 dkg sima liszt
0,7 dkg zsír
kevés liszt külön
1 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
(kb. 2 tucat cipóhoz elég)
Tegyük az élesztőt és a cukrot egy kis tálba, adjuk hozzá a vizet és keverjük meg. Hagyjuk meleg helyen, míg habos lesz a teteje.
Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, morzsoljuk bele a zsírt, keverjük hozzá az élesztős vizet, s gyúrjuk alaposan össze. Pár percig könnyedén dagasszuk, majd takarjuk le nedves konyharuhával. Hagyjuk megkelni (jó kétszeresére dagad).
Gyúrjuk át egy belisztezett deszkán, míg sima nem lesz a tészta.
Nyújtófával nyújtsuk ki, s szaggassunk ki kb. 5 cm átmérőjű köröket (pogácsaszaggatóval, de annak híján kézzel is formálhatjuk). A szélein kicsit vékonyítsuk el. Kenjünk egy kis olajat az egyik oldalára, majd hajtsuk félbe (az olajos fél legyen belül). Egy késsel az íves szélen egyenlő távolságra ejtsünk két vágást olyan 1 cm mélyen, illetve a tetejét rács alakban vagdossuk be (így a lótuszlevélhez hasonló alakot nyer). Gőzölőben, vagy wokba helyezett edényben erős tűzön pároljuk negyed óráig.