Man tou
Hozzávalók:
5 g porélesztő
1/4 liter víz
1/2 kg liszt
1 púpozott evőkanál cukor
Csipetnyi só
1 teáskanál olaj
Az élesztőt futtassuk fel langyos vízben, egy kevés cukorral. Öntsük egy nagy tálba a lisztet, a közepén csináljunk mélyedést, s öntsük bele a felfuttatott élesztőt, s a többi hozzávalót. Keverő mozdulatokkal forgassuk össze a lisztet a vízzel, majd amikor már összeállt, dagasszuk legalább 10 percig, egyenletesen összedolgozva az összetevőket. Gyúrjuk jól át a tésztát, míg rugalmas nem lesz. Takarjuk le a tésztát, s meleg helyen kelesszük legalább 20 percig.
Ha megkelt a tészta, újra gyúrjuk át. Nyújtsuk ki, hajtsuk háromba, majd nyújtsunk belőle téglalapot, kenjük meg vékonyan vízzel, a hosszanti oldal felől tekerjük fel, s formáljunk belőle egy kb. 5cm-es átmérőjű hengert (a hajtogatás célja, hogy könnyebbé tegye a tésztát, ezt a lépést akár ki is hagyhatjuk).
Vágjuk a hengert ujjnyi vastag szeletekre, és a tegyük őket 6-7 cm átmérőjű zsír- vagy sütőpapír lapokra. (Eredetileg növényi levelekbe, pl. banánlevélbe burkolták a man tou-t).
Tegyük bambusz gőzölőbe, fedjük le, és kelesszük még 10-20 percig őket. Figyeljünk rá, hogy a kelés és gőzölés során még nőni fognak! Tegyük a bambuszgőzölőt egy nagy, félig vízzel teli wok-ra (vagy egyéb széles edényre) úgy, hogy a gőzölő alja lezárja a gőz útját. Forraljuk fel a vizet, és kb. 20 percig gőzöljük a gombócokat. Ha szükséges pótoljuk az elforrt vizet.
Ha kész, vegyük le a gőzölőt az edényről, tegyük félre valahová, ahol kicsit hűlhet, s emeljük le a fedelet, hogy távozhasson a gőz (különben elázhatnak a gombócok).
Hidegen is fogyasztható, de frissen az igazi.
(Ha nincs bambusz gőzölőnk, vagy egyéb párolónk, tegyük egy tányérra a gombócokat, majd egy nagy edénybe tegyünk valamilyen távtartót, hogy a tányér alja ne érjen hozzá az edényhez, s töltsünk az edény aljába vizet. Fedjük le, forraljuk fel a vizet, s gőzöljük készre.)