Szecsuáni tészta
Hozzávalók:
25 dkg kínai tojásos tészta (spagettivel, hosszúmetélttel helyettesíthető)
15 dkg káposzta
15 dkg bambuszrügy
5 nagy fej friss gomba
5 fej illatos gomba áztatva
3 újhagyma karikákra vágva
1 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 evőkanál gyömbér finomra vágva
2 evőkanál földimogyoróolaj
só ízlés szerint
A mártáshoz:
4 evőkanál cukor
3 evőkanál rizsecet
1/2 teáskanál só
2 evőkanál paradicsommártás
2 1/2 teáskanál kukorica-keményítő, kevés vízben feloldva
1. Egy edényben forraljunk vizet, tegyük bele a tésztát. Mikor újra felforr a víz, vegyük lejjebb a lángot, s időnként megkavarva, fedő nélkül főzzük készre (Ez a kínai tésztánál kb. 5 perc, a spagettinél kb. 15 perc).
2. Készítsük el a mártást. Tegyünk 3 dl vízet, a cukrot, rizsecetet, sót és paradicsommártást a wokba, vagy egy edénybe, s lassú tűzön forraljuk fel. Folyamatos kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a keményítőt, s sűrítsük be. Tegyük félre.
3. Vágjuk fel a káposztát, bambuszrügyet és a gombákat. Forrósítsuk fel a wokot, öntsük bele az olajat, s forgassuk körbe az edény falán. Tegyük bele a gyömbért, s utána a fokhagymát. Mikor kiadják az illatukat, tegyük bele a hagymát, keverjük össze, s süssük kb egy percig, vagy amíg a hagyma fehér része egy kicsit felpuhul. Tegyük bele a káposztát, s keverve süssük egy percig. Ekkor tegyük bele a bambuszrügyet és a gombákat, s folyamatosan kevergetve süssük készre a zöldségeket.
Vegyük le a lángot és öntsük az ételre a mártást, s folyamatosan kever-getve forraljuk össze. Öntsük a wokba a tésztát is, keverjük el alaposan, s 1-2 percig melegítsük, hogy a mártás átjárja a tésztát.
Melegen tálaljuk.