Szezámos tészta
Hozzávalók:
30 dkg kínai tojásos tészta (spagettivel, hosszúmetélttel helyettesíthetõ)
3 evőkanál szezámmártás
2 evőkanál szezámolaj
1 evőkanál csilimártás
2 evőkanál híg szójaszósz
2 evőkanál chinkiang-i ecet
1 evőkanál cukor
1 evőkanál gyömbér finomra vágva
2 újhagyma karikákra vágva
1 gerezd fokhagyma selyemszálakra vágva
csipetnyi bors
1. Egy edényben forraljunk vizet, tegyük bele a tésztát. Mikor újra felforr a víz, vegyük lejjebb a lángot, s időnként megkavarva, fedő nélkül főzzük készre (Ez a kínai tésztánál kb. 5 perc, a spagettinél kb. 15 perc).
2. Keverjük föl a szezámmártást, majd 1 evőkanál szezámolajjal hígítsuk, s keverjük el egyenletesen. Adjuk hozzá az ecetet, cukrot, szójaszószt, chilimártást, és a borsot, majd keverjük el.
3. Hevítsük a wokot. Mikor forró, öntsük bele a maradék szezámolajat, majd tegyük bele a gyömbért és a fokhagymát. Mikor kiadják az illatukat, tegyük bele a hagymát és süssük, amíg a fehér részek kicsit felpuhulnak. Vegyük lejjebb a lángot, s tegyük hozzá a mártást, s keverjük el. Ezután rögtön tegyük hozzá a tésztát, s keverjük el jól a mártással, s melegítsük át együtt az összetevőket. Melegen tálaljuk.