Zamatkonzervált öt illatú babsajt
A zamatkonzerválás a kínai konyha alapvető eljárása, gyakori a hideg fogások készítésénél. Az eljáráshoz használt szósz ízét zöldségleves valamennyi gyömbér, mogyoróolaj, só, rizsbor, cukor, szezámolaj, szecsuani bors, ánizs, kasszia kéreg, kardamom keveréke adja meg.
Hozzávalók 4 személyre:
45 dkg friss tofu
1 teáskanál só
4 evőkanál rizsbor
csipetnyi bors
4 evőkanál szójaszósz
3 evőkanál cukor
2 evőkanál szeletet gyömbér
2 újhagyma, 1,5 cm-es szakaszokra vágva
1 l mogyoróolaj
20 szecsuani borsszem
3 darab csillagánizs
2 kis darab kínai kasszia kéreg
csipetnyi ötízű por
Forraljunk kb. 1,5 l vizet egy edényben. Adjuk hozzá a sót, bort, borsot, 1 1/2 evőkanál cukrot, szójaszószt, szeletelt gyömbért, szecsuani borsot, kassziát, csillagánizst és az ötízű port. Mikor a lé felforr újra, vegyük kisebb lángra és lassú tűzön főzzük.
Hevítsük a wokot és adjunk hozzá 1 evőkanál olajat és 1 1/2 evőkanál cukrot. Közepes hőn melegítsük, míg bugyborékolni kezd, s vöröses barnából bíborrá válik, ekkor tegyünk bele egy kicsit a főzött szószból, s hagyjuk, hogy átszíneződjön a cukortól.
Vágjuk a tofut 4 részre, majd keresztben félbe. Öntsük az olajat a wokba, s melegítsük fel nagy lángon. Mikor erősen gőzölög, tegyük bele a tofut és mélysüssük, míg világosbarnává válik. Ekkor tegyük őket a szószba és főzzük 30 percig.
Vegyük le az edényt a tűzről, s lefedve tegyük félre. Hagyjuk, hogy magától lehűljön, s közben a tofut átjárja a szósz.
Tálaljuk mikor kihűlt.