„Különleges zamatú” pikáns babsajt

A „különleges zamat” egy fogás, ahol hét elem van együtt: sós, friss, illatos, borsos, forró, savanyú és édes.
Ehhez hasonlóan illatos szezámzamattal és némileg olajos minőséggel rendelkezik.

Hozzávalók 4 személyre:
3 db tofukocka (kb. 15-20 dkg)
2 evőkanál szezámpaszta
5 evőkanál sűrű szójaszósz
2 evőkanál sötét borecet (chinkiang-i borecet)
2 1/2 evőkanál cukor
2 evőkanál csili olaj
1/8 evőkanál szecsuani őrölt bors
1/2 evőkanál szezámmag
1 evőkanál finomra vágott újhagyma
2 evőkanál finomra vágott fokhagyma

Egy edényben folyamatos kevergetés mellett melegítsük a szezámpasztát lassú lángon,míg aranybarna és ropogós nem lesz.
Helyezzük egy tányérra a szezámot. Adjuk fokozatosan hozzá a szójaszószt, kb. 1-3 perc alatt, folyamatosan kevergetve, míg egyenletes mártás lesz. Ekkor keverjük bele az ecetet. Adjuk hozzá a cukrot, hagymát és fokhagymát, vegyítsük össze.
Végül adjuk hozzá a csili olajat, szecsuani borsot és a szárított szezámmagokat. Keverjük jól össze. Ez lesz a különleges zamatú szósz.
Tegyük a tofut egy kis edénybe, s öntsünk rá annyi vizet, hogy elfedje. Forraljuk rövid ideig, majd vegyük ki a tofut, a vizet pedig öntsük ki. Rakjuk egy tálra és vágjuk kb. félujjnyi csíkokra. Öntsük a szószt a tetejére.

Megjegyzés: A tofut addig kell főzni, hogy eltűnjön a nyers íze de ne főjön túl (Nyersen olyasmi íze van, minta vizes túrónak.). Ha valaki nem szereti az erős ételeket, a csili olajat helyettesítheti szezámolajjal.