Uborka zamatos szószban érlelve

A szószban érlelés egy fontos alkotóeleme a kínai konyhának, ezzel az eljárással gyakran készítenek hőkezelés nélküli ételeket.

Hozzávalók 4 személyre:
1/2 kg uborka
5 szárított csili paprika
1 újhagyma (csak a fehér része)
2 teáskanál gyömbér (hámozott)
1/2 evőkanál só
1 1/2 evőkanál rizsbor (vagy sherry)
10 teáskanál cukor
4 evőkanál borecet
2 evőkanál szezámolaj

Vágjuk csíkokra az uborkát. Halmozzuk egy nagy tálba és szórjuk be a sóval az uborkát, s jól keverjük el, hogy minden részén átjárja. Hagyjuk állni 2 órán át. Közben időnként öntsük le az összegyűlt felesleges vizet az uborkacsíkokról.
Öblítsük le a sós vizet és tegyük vissza a tálba az uborkát.
Szedjük ki a szárított csili szárát, s a magokat. Vágjuk a csilit, hagymát és gyömbért finom darabkákra.
Hevítsük a wokot és öntsük bele a szezám olajat. Mikor gőzölni kezd tegyük bele a csilit. Keverve süssük, míg sötétvörös lesz. Adjuk hozzá a gyömbért és a hagymát és keverve süssük, amíg az illatát ki nem adja. Adjunk hozzá kb. fél pohár meleg vizet, a sót, rizsbort és cukrot. Vegyük kisebbre a lángot, és főzzük míg a leve besűrűsödik. Adjuk hozzá az ecetet és keverjük el. Szedjük ki egy tálra és hagyjuk kihűlni.
Mikor a szósz eléggé kihűlt, öntsük az uborkára. Takarjuk le és érleljük benne 4-5 órán át.

Megjegyzés:
Az uborkából kinyert sós levet őrizzük meg és a szószba ízesítésképp visszaönthetünk belőle.