Kantoni savanyított zöldség
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg kígyóuborka
20 dkg zsenge sárgarépa
2-3 szál, kb. 10 dkg zellerszár
1 teáskanál só
2 evőkanál cukor
2 evőkanál rizs- vagy fehérborecet
Vágjuk félbe az uborkát, s szedjük ki a közepét a magokkal. Vágjuk fel ferdén, kisujjnyi széles csíkokra. A sárgarépát forgatva vágással szeleteljük fel, a zellert vágjuk kb. ugyanakkora darabokra, mint az uborkát.
Tegyük a zöldségeket egy nagyobb edénybe. Sózzuk meg, s keverjük jól össze. Hagyjuk kb. 2-3 órát állni. Közben az összegyűlt felesleges vizet öntsük le róla. Ezután csepegtessük le vagy nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet, de ne szárítsuk meg.
Tegyük át a zöldségeket egy másik tálba. Tegyük hozzá a cukrot és ecetet, és hagyjuk állni újabb 3 órán keresztül, vagy egy éjszakára tegyük be a hűtőszekrénybe. Behűtve tálaljuk.