Marhahúsleves
Hozzávalók 6 személyre:
80 dkg hátszín, vagy fartő
25 dkg velős, vagy ritkacsont
0,5 kg vegyes zöldség
10 szem bors
1 db szárított gomba
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál só
2 l víz
Elkészítése:
Veszünk szép hátszínt, vagy fartőt, velős, vagy ritkacsontot, langyos vízben jól megmossuk. Feltesszük annyi vízben, amennyire szükségünk van. Legjobb tálalás előtt 3- 3 1/2 órával feltenni. Ez a hús minőségétől függ. Egyenletes lassú tűzön főzzük. Ha már a hús félig megfőtt, bezöldségezzük, fűszert, sót teszünk bele. Ha a hús puha, félrehúzzuk, és kevés hidegvizet öntünk rá, higgadni hagyjuk, hogy szép színű legyen, leszűrjük, és tetszés szerinti tésztát teszünk bele.
Forrás: Móra Ferencné szakácskönyve 1925.