Marhahúsleves

Hozzávalók 6 személyre:
80 dkg hátszín, vagy fartő 
25 dkg velős, vagy ritkacsont
0,5 kg vegyes zöldség 
10 szem bors 
1 db szárított gomba 
1 db vöröshagyma 
2 gerezd fokhagyma 
1 evőkanál só 
2 l víz

Elkészítése:
Veszünk szép hátszínt, vagy fartőt, velős, vagy ritkacsontot, langyos vízben jól megmossuk. Feltesszük annyi vízben, amennyire szükségünk van. Legjobb tálalás előtt 3- 3 1/2 órával feltenni. Ez a hús minőségétől függ. Egyenletes lassú tűzön főzzük. Ha már a hús félig megfőtt, bezöldségezzük, fűszert, sót teszünk bele. Ha a hús puha, félrehúzzuk, és kevés hidegvizet öntünk rá, higgadni hagyjuk, hogy szép színű legyen, leszűrjük, és tetszés szerinti tésztát teszünk bele.

Forrás: Móra Ferencné szakácskönyve 1925.