Bő olajban sütött wan tan

Népszerű előétel, amely a kantoni dim sam (vegyes ízelítők, vagyis mindenféle finomságokkal, hús és zöldségfélékkel töltött, gőzölt, sütött tészták) lényeges részét képezi. Wan tan tésztát boltban is vásárolhatunk, de házilag is könnyen elkészíthetjük.

Hozzávalók:
6 közepes nagyságú nyers fűrészes garnélarák, páncéljában, feje nélkül
1 gyengén felvert tojásfehérje
olaj a sütéshez

Az édes-savanyú mártáshoz:
1,5 dl víz
2 evőkanál cukor
1,5 evőkanál rizs- vagy borecet
1/2 teáskanál só
2 evőkanál sűrített paradicsom kis vízzel elkeverve
1,5 teáskanál kukorica keményítő, 1 evőkanál vízben feloldva

Készítsük el az édes-savanyú mártást: tegyük a vizet, cukrot, ecetet, sót és a paradicsom szószt egy serpenyőbe, és lassan forraljuk fel. Fokozatosan adjuk hozzá a keményítőt, és keverjük, míg besűrűsödik. Öntsük át egy tálba és hagyjuk kihűlni.

Ha fagyasztott rákot használunk, hagyjuk jól kiengedni. Tisztítsuk meg a páncéljától, emeljük ki az ereket és itassuk le
róla a vizet. Vágjuk fel annyi részre, ahány lapunk van.

Készítsük el a wan tanokat: Tegyünk minden tésztalap közepére a rákból, kenjük meg a szélét a tojásfehérjével, s hajtsuk
félbe, vagy batyú alakba, és nyomjuk össze, hogy jól záródjon. Egy wokot vagy egy mély serpenyőt töltsünk meg félig olajjal. Forrósítsuk fel kb. 180 °C-ra, s tegyünk bele egyszerre annyi wan tant, hogy szabadon lebegjen az olajban, és süssük míg aranysárgák és középen ropogósak nem lesznek. Emeljük ki őket, s konyhai papírtörülközőn csepegtessük le.

Melegen és hidegen egyaránt tálalhatjuk.

Fogyasztáskor mártogassuk az édes-savanyú mártásba.